WAT IS EEN KONIJN

Konijnen behoren tot de familie van de haasachtigen, waartoe nog zo'n 40andere diersoorten behoren. Zij hebben allemaal scherpe tanden (snijtanden) in de bovenkaak, die altijd blijven doorgroeien en gebruikt worden om te knagen.Ze hebben zo'n 28 tanden + kiezen bij elkaar opgeteld De haasachtigen behoren tot een grote groep dieren, die zoogdieren genoemd worden. Zoogdieren hebben warm bloed en hun lichaam is bedekt met haren.(Dat geld niet voor alle zoogdieren bijvoorbeeld de walvis). Jonge dieren drinken (=zogen) melk bij hun moeder. Elk onderdeel aan het lichaam van  je konijn heeft een eigen taak. De pels houdt het dier warm. De haartjes zijn vettig en voorkomen dat water zijn huid kan bereiken. Je konijn loopt op sponsachtige kussentjes van zachte haartjes, die onder zijn voeten zitten. Zij beschermen de dunne teenbeentjes en zorgen ervoor dat het dier niet wegglijdt als het rondspringt. Als je goed kijkt, zie je dat het platte buikje van je konijn met knopjes bedekt is. Dat zijn de tepels. De meeste konijnen hebben er acht, sommige hebben er echter tien.  Bij een vrouwtje, de voedster, drinken de jongen daaruit melk. Je konijn heeft heel gevoelige zintuigen. Met zijn zenuwachtig bewegende neus ruikt het de zwakste geuren. zijn grote oorschelpen, lepels genoemd draait het in alle richtingen om geluiden op te vangen. in de schemering ziet het dier veel beter dan jij! Je  konijn kan heel hard lopen en grote sprongen maken als het rondspringt kun je z'n grote achterpoten goed zien deze poten zijn zeer krachtig en hebben sterke spieren tijden het springen zorgen de kleine voorpoten het bewaren van het evenwicht.


WAT MOET JE IEDERE DAG VOOR JE KONIJN DOEN ?

  • Iedere dag nieuw eten geven.

  • Iedere dag zijn fles of waterbakje verschonen.

  • Nieuw hooi,stro geven.

  • En een beetje groente geven, NIET te veel anders krijgt hij diarree.

  • Je konijn laten bewegen, bijvoorbeeld door hem in de hal te laten lopen.

  • Of in een buitenren te plaatsen.

  • En VOORAL aandacht geven.

  • En je konijn iedere dag borstelen.

  • Kijken of je konijn gezond is.


KLEINE KONIJNTJES

 

Een voedster (vrouwtjes konijn) kan zes keer per jaar jongen krijgen.

Een konijn wordt blind en doof geboren.

Wel kan het al goed ruiken en zo vindt het z'n moeder om melk te drinken.

Na vier dagen begint zijn pels te groeien.

De jonkies kruipen dicht bij elkaar in het warme nest.

Pas als ze een week of drie zijn gaan ze naar buiten.

Een keer per dag komt de moeder om de jonkies melk te laten drinken.


   DE VERZORGING VAN HET KONIJN ZELF.

Een konijn wast zich zelf erg veel.

Een konijn zelf kan geen nagels laten slijten, dus kunt U ze knippen.

Dat kan U bij de dierenarts laten doen, maar ik doe het zelf.

De tanden van een konijn groeien het hele jaar door.

Dus moet U er voor zorgen dat het konijn iets heeft om aan te knagen. ( een blokje hout )

Een konijn likt ook zijn penis af, ( dat is niet zo fris om te zien).

Als de vacht van een konijn niet glad is en niet zacht is dan is hij niet gezond.

Het meest wast een konijn zijn / haar gezicht, en het grappigst is als ze hun oor wassen.

Als ze hun achter poten wassen dan strekken ze die helemaal lang uit.

Als je konijn een klit in zijn vacht heeft, probeer het dan voorzichtig er uit te kammen.

Stoor het konijn niet als hij zich zelf aan het wassen is.


DE CONDITIE VAN HET KONIJN.

Als je een konijn hebt dan zetten de meeste mensen hem in een hok.

U haalt u konijn er uit en dan zetten de meeste mensen hem  op schoot.

Maar konijnen moeten net als mensen ook beweging krijgen.

Je kan hem bijvoorbeeld binnen laten lopen, of een buiten ren voor het konijn maken  of kopen.

Als je een konijn er een maand of 2 in zijn hok laat zitten dan kan hij bijna niet meer lopen.

Ook gaan zijn achter poten in een vorm van een driehoek staan.

Als je het  konijn laat lopen gaan ze soms van plezier hoge sprongetjes maken.

Als u het leuk vind, kan u het konijn leren op een bank of op een stoel te laten springen.

Als u konijn dat kan dan  heeft hij veel kracht in z'n achterpoten.

Soms kan een konijn heel erg schrikken, dan gaat z'n staart om hoog

dat is een teken dat er gevaar dreigt. Soms rent het konijn zo hard, dat hij pijn aan

zijn poten heeft, als hij gestopt is met rennen.


DE AANSCHAF VAN EEN KONIJN.

Als je een konijn wilt hebben moet je de volgende dingen aanschaffen.

Als eerste een hok, water fles, voer + voerbakje.

Stro+hooi. En zaagsel, houtkrullen kun je als bodem bedekking gebruiken

Leg van tevoren een krant er onder want dat absorbeert het plas. Let erop of je konijn aan de krant knaagt anders moet je er neutrale keuken rol onderleggen of geperste houtkorrels.

Als je een konijn gaat kopen moet je op de volgende dingen letten.

Vraag of het dier is ingeënt tegen ziektes.

Vraag  ook even wat het geslacht is.

Verschoon 1keer per week het hok.

Koop geen dingen waar groente in zit voor je konijn als hij nog geen 7 weken oud is. 

Anders krijgt hij diaré . ( Dat is buikpijn.)

Als je het konijn in zijn nieuwe hok zet laat hem er dan 1 dag  inzitten.

Als het konijn angstig heen en weer blijft rennen, dat voelt het konijn zich niet op zijn gemak.

Als je voor het eerst zijn hok gaat verschonen, moet je het voerbakje

steeds op dezelfde plaats terug zetten. Kijk ook waar  het konijn zijn

behoefte doet.

Je hebt kans als je het hok aan het verschonen bent dat je konijn heel 

onrustig word. Zet hem dan in een ander hok. Of even in zijn draagbox.


Voor ziektes van het konijn klik op: VHS 


VERSCHILLENDE VORMEN MATEN (RASSEN)

Lang geleden hielden Franse monniken wilde konijnen in ommuurde tuinen.Niet allemaal werden ze opgegeten. Met sommige konijnen werd gefokt. De kloosterlingen hadden al ontdekt dat er  konijnen met een lange ruige pels waren. Maar ook met een kortere, gevlekte vacht. Zij maakten uit welken konijnen met elkaar paarden en jongen kregen. En zo ontstonden de eerste  afwijkende konijnensoorten, Later "rassen" genoemd. Hangende of staande oren. De meeste  konijnenrassen hebben staande oren, die lang of kort kunnen zijn. Soms zijn de oren bijna even  groot als  bij een haas. Er zijn ook rassen met grote hangende oren die de grond raken. Konijnen met hangoren kunnen minder goed horen, dan  konijnen met staande oren. De kop van een konijn kan smal en gepunt zijn, maar ook breed en plat. Bij mannetjes is de kop meestal iets breder bij vrouwtjes. Sommige langoorkonijnen hebben zo'n platte snuit dat het lijkt alsof hun kop ingedrukt is. Wilde konijnen zijn bijna even groot. Maar tamme konijnen van heel klein tot heel groot zijn. met vele  tussen maten. De kleinste konijn worden dwergrassen genoemd. Tot de grootste rassen behoren de "reuzen", in volgorde: Rus, Mini rex, Engelse hangoor, Vlaamse reus. Verschillende rassen zijn: De Satijn, Angora, Voskonijn,Witte Nieuw-Zeelander, Tweekleurige Franse hangoor. en de Hollander.                                                                                                    De beharing van konijnen kan zeer verschillend zijn. Er zijn ras konijnen die een zachte pels hebben, die "satijn" heet. Andere bezitten daarentegen een korte, fluweelzachte vacht en worden "Rex-konijnen" genoemd. Het "Angora-" en Voskonijn hebben lang, dun haar dat snel verward raakt. Zij kunnen hun zachte pels niet zelf schoon houden en moeten daarom regelmatig worden geborsteld.            


JE KONIJN VOEREN.

Je konijn moet iedere dag te eten krijgen. Het is belangrijk dat hij iedere dag vitaminen binnen krijgt: Wat kunt u uw konijn te eten geven? Appel, Groene tomaten, Tomaten, Peer, Meloen, Boerenkool, Selderie, Erwten, Knolraap, taugé, wortels, Kool, Luzerne , Knol, Spinazie, Witlof, Pastinaak, Spruitjes, Bloemkool, Komkommer, Brood,Gras,Paardebloemblaadjes, Weegbree, Herderstasje, Muur, Hooi. En geef hem voer dat  je gewoon in de winkel koopt. Want daar zitten ook behoorlijk wat vitaminen in. Voer je konijn niet te veel. Want dan  wordt hij te dik. En dat  is natuurlijk niet de  bedoeling.

ATTENTIE ! Geef je konijn nooit eten wat beschimmeld of oud is.


 

WILDE KONIJNEN

 

Wilde konijnen leven in kolonies in ondergrondse holen, die "wrangen" genoemd worden. Zo'n wrang bestaat uit een woonruimte, de "ketel", die door vrouwtjes gegraven is. Op de ketel komen een aantal gangen, de "pijpen", uit. Sommige pijpen worden gebruikt om in te slapen. Jonge konijnen worden in een speciale gang geboren, die "wentel" heet. Deze nestgang wordt met haren uit de vacht bekleed, van een vrouwtje. Een sterk vrouwtje is er de baas over de andere vrouwtjes. Vrouwtjes graven het hol, dat uit veel gangen bestaat. Zij doen dat met de voorpoten te graven. Konijnen, die als huisdieren worden gehouden, behoren tot de familie van de haasachtigen. Samen met de familie van de fluit hazen (15 soorten) vormen zij de groep zoogdieren met de wetenschappelijke naam Lagomorpha, die een wereldwijde verspreiding heeft. Tot deze groep behoren zo'n 55 diersoorten, waaronder vele soorten konijnen en hazen en fluithazen.


KONIJNEN HAREN

De pels van je konijn zal stoffig worden en er blijven stukjes stro in hangen. In het voorjaar valt de dikke wintervacht uit en maakt plaats voor een dunnere zomervacht. Dit heet "ruien". Je konijn zal proberen zijn pels netjes te houden maar jij kunt daarbij helpen door het iedere dag te borstelen. Bovendien went het dier er door dat borstelen aan dat het aangeraakt wordt. Heb je een konijn met lang haar, bijvoorbeeld een angorakonijn , dan worden tijden het borstelen ook klitten verwijderd.  Bij een konijn met kort haar borstel je eerst de rug, vanaf de kop naar de wipstaart. Vervolgens borstel je z'n  buik, borst en kin. Kam daarna de pels in dezelfde volgorde. Vergeel ook niet de oorpunten. Het lange haar van een voskonijn of angora zit vaak zo erg in de war, dat je de pels stukje voor stuk moet uitborstelen. En als je een stukje uitgeborsteld hebt, kam je het eerst.  Daarna borstel je hetzelfde stukje  nog eens. Hierna pak  je pas een volgende pluk haar die in de klit.


JE KONIJN HEEFT EEN VRIEND NODIG

Als je je konijn alleen houdt  en niet met hem speelt , zal het zich erg eenzaam voelen. In het wild leven konijnen immers in kolonies in een hol! Houd je echter twee konijnen in een te klein hok, dat kunnen ze gaan vechten. Alleen in groot hok is voldoende ruimte voor twee of meer konijnen. Ontbreekt zo'n groot konijnenhok en leeft je konijn alleen, dan ben jij z'n speelkameraad. Zusjes maken geen ruzie. Je kunt twee konijnen samenhouden als het vrouwtjes zijn. Twee zusjes dus vrouwtjes uit hetzelfde nest, kunnen het meestal goed met elkaar vinden. Voor twee konijnen heb je wel een groot hok nodig. Zet geen mannetje bij een vrouwtje, ten zij je jonge konijntjes wilt. Een ram (mannetje) en een voedster een (vrouwtje) , die hetzelfde konijnenhok bewonen vechten vaak met elkaar, ook al is het hok groot genoeg. Als je broer of zuster ook een konijn heeft, moeten de dieren in aparte hokken gehouden worden. Alleen als het nog konijnenbaby's zijn, kunnen ze enige tijd bij elkaar wonen. Je moet veel tijd aan je konijn besteden, want anders voelt het dier zich eenzaam. Een parkiet of een ander vogeltje, dat je thuis verzorgt, kan goede maatjes met je konijn worden. het dier weet dat zo'n kleine vogel hem geen  kwaad kan doen.


DE GEZONDHEID VAN MIJN KONIJN

Je konijn heeft een goede verzorging nodig om gezond te blijven. Je moet het dier het juist voer geven, het goed borstelen en ervoor zorgen dat het voldoende beweging krijgt. Ook moet je elke dag een aantal eenvoudige controles uitvoeren om te kijken of je konijn niets mankeert.Je hebt dan direct door als er iets aan de hand is. En is dat het geval, ga dan met je konijn naar de dierenarts. 1 Controleer of de pels van je konijn er goed uitziet. Dat kun je doen tijdens het borstelen. Schuif het haar tegen de draad in 'zodat je de huid kunt zien. de pels moet zacht aanvoelen en mag niet stinken. Vergeet niet ook de buik en de plek onder de wipstaart te bekijken. 2  Controleer de oren van je konijn. Houd het oor voorzichtig vast met je vingers en kijk in de donkere holte. Het oor moet schoon zijn en niet stinken, anders kan je konijn ziek zijn. 3 Kijk naar de ogen van je konijn. In goed licht kun je ze beter bekijken. de ogen moeten ver openstaan. Elke oog moet helder en glanzend zijn. Er mogen geen tranen in de ooghoeken zitten. controleer de voortanden van je konijn. Zij moeten rechtstaan en bovendien schoon en helder wit zijn. Als je denkt dat de snijtanden te lang zijn, ga dan naar de dierenarts. 5 Pak je konijn op en bekijk elk pootje. Kijk vooral tussen de tenen en naar de onderkant van de behaarde voetkussentjes. zit er niets aan het haar gekleefd? Controleer ook of de nagels niet te lang zijn. Want de gezondheid is het aller belangrijkst en dat geld voor mens en dier en ook voor konijnen.


JE KONIJN VOEREN

Konijnen zijn herbivoren. Dit betekent dat zij alleen planten eten. Wilde konijnen eten zaden, boomschors, wortels en gras. Om jouw konijn in conditie te houden moet je ongeveer het zelfde voeren. Pak het daarom uit zijn hok om het vers gras te laten eten. Ook moet je het regelmatig speciaal gemaakt konijnenvoer verstrekken. De bek en tanden van een konijn zijn afgestemd op knagen en vermalen van voedsel. dat moet namelijk heel goed gekauwd worden. tijdens dit vermalen wordt het voedsel in de mond vermengd met speeksel, wat de spijsvertering ten ten goede komt. Konijnen zijn gek op mals gras en enkele andere wilde planten zij moeten daarvan heel veel van eten om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. daarom zal je konijn uren achtereen gras eten, als het de kans krijgt. Aan het eten van alleen gras heeft je konijn niet voldoende. Je moet het ook ander voer geven, zoals hooi dat gedroogd gras is. Koop in de winkel ook een pak konijnenvoer. Dit bestaat uit een mengsel van gedroogde planten en zaden en groenten.


   NAAR DE DIERENARTS

Een dierenarts helpt dieren gezond te houden en zieke dieren weer gezond te maken. Hij is er dus ook voor jou konijn. Als het dier ziek geworden is of iets mankeert zal hij alles in het werk te stellen om het dier weer beter te maken. Ook zal hij je vertellen hoe je je konijn moet verzorgen. en heb je vragen over je huisdier, stel hem gerust vragen of aan zijn assistente. De assistente helpt de dierenarts. zij weet veel over konijnen. Als je iets over je konijn wilt weten, kun je dat ook aan haar vragen.l Je kunt haar opbellen of de praktijk van je dierenarts opzoeken. En als je konijn ziek is geeft de dierenarts je een medicijn en verteld hij wat je moet doen zodat je konijn weer beter word.


Hoe maak je een konijn zindelijk.

Als je een konijn binnen laat lopen, plast en poept hij overal. De keuteltjes zijn niet zo erg maar de plassen. Als je een konijn zindelijk moet je het volgende doen. Ten eerste moet je een bak kopen een lage ronde bak. Daar leg je een krant op geen zaagsel of iets anders want dat maakt alleen maar rommel. Dus alleen een krant. Vervolgens moet je als je ziet dat je konijn gaat plassen hem snel pakken en op zijn bak zetten als hij dat vervolgens doet op de bak beloon hem dan met eten. Als hij het er dan naast doen pak hem dan toch op en zet hem vervolgens toch even op de bak. Dat herhaal je een aantal keren tot dat het konijn door heeft hij het ongeveer moet doen. En als hij een keer eruit zich zelf naar toe loopt en hij stopt zet hem erop en als hij klaar is een beloning en als hij het eruit zich zelf een keer op doet beloon hem dan ook goed. Dit zal ongeveer 2 maanden duren. En als hij het er af en toe er toch naast doet kan dat voorkomen maar gebruik geen kattenbak want dat vinden ze de moeite niet waard. En het is te hoog en niet overzichtelijk voor u zelf en het konijn. En als u het konijn binnen laat lopen kunt u het beste een bakje water neer zetten want een konijn krijgt als hij loopt gauw dorst en honger maar geef hem niet te veel want dat is op zo'n moment geen goed idee.

                                                                                          

 

     E-mail ons !                 

Een stukje geschiedenis

Het konijn wordt in heel West-, Midden- en Zuid-Europa aangetroffen op elk terrein waarin hij holen kan graven. Hij heeft zich van het Middellandse Zeegebied uit verspreid en is in de middeleeuwen in Nederland en België ingevoerd. Het konijn kwam tot 1954 veel voor in zandstreken, bossen en duinen. Een virusziekte is er de oorzaak van dat het dier op vele plaatsen is verdwenen. Later is dat aantal weer toegenomen.

 

 Bekende rassen

- Vlaamse reus
-
Pooltje
-
Franse hangoor

 

Voedsel

Konijnen eten alleen plantaardig voedsel. Het zijn herbivoren. Je kunt ook veel kant-en-klare voedselpakketten kopen in de winkel. Een nadeel van het gemengde voer uit de winkel is dat het konijn er de lekkerste dingen uithaalt en de rest laat staan. Hierdoor eet het konijn erg eenzijdig. Konijnen die zwanger zijn hebben minimaal twee keer zoveel eten nodig als normaal. Je moet ze altijd zoveel geven als ze willen. Naast droge brokjes vindt een konijn hooi ook erg lekker. Niet alleen hooi is belangrijk maar ook water heeft een konijn heel veel nodig. Gemiddeld drinkt een konijn een tiende van zijn lichaamsgewicht per dag. Verder vinden konijnen vers groenvoer erg lekker. Bijvoorbeeld: peentjes, andijvie, boerenkool, peer en appel.

 

Ram of voedster

De mannelijke konijnen worden ram genoemd en de vrouwelijke konijnen heten voedster. Het uiterlijke verschil tussen beide konijnen ligt in de vorm van de kop en de rest van het lichaam. Bij de meeste rassen is de vorm van de kop iets breder en hij heeft iets dikkere wangen. De kop van de voedster is minder ontwikkeld en het lichaam van het vrouwtje is vaak wat langer. Verder zijn er ook nog wat karakterverschillen tussen beide konijnen. Normaal gesproken zijn de rammen wat feller. De voedsters zijn wat minder gauw boos. Alleen als ze drachtig (zwanger) zijn kunnen ze soms hard uitvallen.

 

Verzorging

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok. Konijnen kunnen wel tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid, felle zon en vrieskou. Je kunt dus beter je konijn in de winter in een schuur zetten waar het niet zo koud is. Je moet het konijn nooit vanuit een koude schuur zo bij de warme kachel zetten want de kans is groot dat hij het dan niet overleeft.
Konijnen kunnen ook makkelijk binnen leven. De dieren zijn erg schoon en verspreiden geen nare luchtjes. Als je de kooi maar op tijd schoon maakt. Je kunt het konijn zelfs los laten lopen in de kamer als je de kamer maar konijnvriendelijk maakt. Dus elektriciteitsdraden en giftige kamerplanten aan de kant!
Konijnen zijn uitzonderlijk zindelijke dieren. Het is overbodig om ze in bad te doen. Je moet je konijn iedere week even borstelen. Dit is goed voor de bloedsomloop van het konijn en de oude haren worden verwijderd. De tanden van het konijn groeien altijd door en ze moeten dus af kunnen slijten. Het beste is veel hooi, hard brood en takken waarop ze kunnen knagen. Te lange tanden hinderen het konijn bij het eten. De nagels van het konijn moet je elke 2 a 3 maanden laten knippen door de dierenarts.

Hoe moet ik mijn konijn optillen en dragen?

Heel vaak als mensen een konijn optillen doen ze dat verkeerd. De goede manier is het konijn met de rechterhand stevig vastpakken aan het rugvel achter de schouderbladen, tegelijkertijd met de linkerhand ondersteunen. Je moet het dan zo op je arm zetten dat een hand op de nek blijft rusten. Zo kun je een konijn altijd vastpakken. De foute manier is het konijn als een teddybeer onder de arm vast te klemmen. Het is heel gevaarlijk om het op deze manier te doen omdat je zo de ribben en de ingewanden van het dier in kan drukken. Als het konijn dan ook nog gaat spartelen, kan het uit je arm glijden en op de grond vallen.

Als je nog meer over konijnen wilt weten klik dan hier!